Haaruitval is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Het kan leiden tot verminderd zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld. Er zijn verschillende oorzaken van haaruitval, sommige van deze oorzaken zijn te voorkomen of te behandelen. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende oorzaken van haaruitval.

Wat is haaruitval?

Voordat we ingaan op de oorzaken van haaruitval, is het belangrijk om te weten wat haaruitval is. Haaruitval is een natuurlijk proces waarbij haar uitvalt en vervolgens wordt vervangen door nieuw haar. Dit proces kan echter verstoord worden, wat leidt tot overmatige haaruitval en soms zelfs kaalheid.

Erfelijkheid

Erfelijkheid is de meest voorkomende oorzaak van haaruitval. Bij mannen is dit meestal te zien aan een terugwijkende haarlijn en bij vrouwen aan dunner wordend haar. Dit type haaruitval wordt ook wel androgene alopecia genoemd. Hoewel erfelijkheid niet te voorkomen is, zijn er wel behandelingen beschikbaar om haaruitval te verminderen.

Stress

Stress is een veelvoorkomende oorzaak van haaruitval. Wanneer het lichaam onder stress staat, kan dit leiden tot een verhoogde productie van het hormoon cortisol, wat kan leiden tot haaruitval. Het verminderen van stress kan daarom helpen om haaruitval te voorkomen.

Hormonale veranderingen

Hormonale veranderingen kunnen ook leiden tot haaruitval. Bij vrouwen kan dit bijvoorbeeld gebeuren tijdens de menopauze, wanneer de hormonen in het lichaam veranderen. Dit kan leiden tot dunner wordend haar en soms zelfs kaalheid.

Medicijnen

Sommige medicijnen kunnen haaruitval veroorzaken als bijwerking. Voorbeelden hiervan zijn chemotherapie en medicijnen tegen hoge bloeddruk. Wanneer medicijnen haaruitval veroorzaken, groeit het haar meestal terug zodra de medicijnen worden gestopt.

Slechte voeding

Slechte voeding kan ook leiden tot haaruitval. Het lichaam heeft bepaalde voedingsstoffen nodig om gezond haar te laten groeien, zoals eiwitten en vitamine B. Wanneer het lichaam deze voedingsstoffen niet krijgt, kan dit leiden tot haaruitval.

Overmatig gebruik van stylingproducten

Overmatig gebruik van stylingproducten kan ook leiden tot haaruitval. Sommige producten kunnen de haarschacht beschadigen, waardoor het haar afbreekt. Het is daarom belangrijk om producten met mate te gebruiken en het haar regelmatig te verzorgen.

Schimmelinfecties

Schimmelinfecties op de hoofdhuid kunnen leiden tot haaruitval. Deze infecties kunnen worden behandeld met medicatie en het haar zal meestal terug groeien.

Alopecia areata

Alopecia areata is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam de haarzakjes aanvalt. Dit leidt tot ronde, kale plekken op de hoofdhuid. In sommige gevallen kan dit leiden tot totale kaalheid op de hoofdhuid. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om haaruitval als gevolg van alopecia areata te verminderen.

Trauma

Trauma aan de hoofdhuid kan ook leiden tot haaruitval. Bijvoorbeeld bij een brandwond of litteken. Het haar zal niet groeien op het beschadigde gebied van de hoofdhuid.

Veroudering

Haarverlies als gevolg van veroudering is normaal. Naarmate we ouder worden, wordt het haar dunner en kan het haaruitval optreden.

Traction alopecia

Traction alopecia is haaruitval als gevolg van langdurig en herhaaldelijk strak trekken van het haar, bijvoorbeeld door strakke vlechten of weaves. Dit kan leiden tot permanente haaruitval als de haarzakjes beschadigd raken.

Thyroïdaandoeningen

Schildklieraandoeningen kunnen leiden tot haaruitval. De schildklier produceert hormonen die de haargroei reguleren. Wanneer deze hormonen uit balans zijn, kan dit leiden tot haaruitval.

Samengevat

Haaruitval kan een vervelend probleem zijn dat verschillende oorzaken kan hebben. Door de oorzaak van haaruitval te achterhalen, kan er een passende behandeling worden gevonden om haaruitval te verminderen of te voorkomen. Het is belangrijk om goed voor het haar en de hoofdhuid te zorgen, en regelmatig te controleren op eventuele problemen. Door gezonde voeding te eten, stress te verminderen en de hoofdhuid te beschermen tegen beschadiging, kan haaruitval worden voorkomen of verminderd.

FAQ

Kan haaruitval voorkomen worden door gezonde voeding?

Ja, een gezonde voeding met voldoende voedingsstoffen kan bijdragen aan gezond haar en het voorkomen van haaruitval.

Is haaruitval door erfelijkheid te behandelen?

Er zijn behandelingen beschikbaar om haaruitval als gevolg van erfelijkheid te verminderen, maar het kan niet volledig worden genezen.

Is het gebruik van stylingproducten slecht voor het haar?

Overmatig gebruik van stylingproducten kan het haar beschadigen en leiden tot haaruitval. Het is daarom belangrijk om producten met mate te gebruiken en het haar regelmatig te verzorgen.

Is haaruitval als gevolg van alopecia areata te behandelen?

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om haaruitval als gevolg van alopecia areata te verminderen, maar het kan niet volledig worden genezen.

Kan haaruitval door veroudering worden voorkomen?

Haaruitval als gevolg van veroudering is normaal en kan niet volledig worden voorkomen, maar het kan wel worden verminderd door het haar goed te verzorgen en beschermen.

Hulp nodig?